Gezgin Rehber

Rüzgara, Yağmura Dayanıklı Çadır ile Kamp Atmak – Püf Noktalar

Ülkemiz iklimi bölge bölge farklılıklar gösteriyor olsa da ortak iklim koşulları arasında yağmur ve rüzgar vardır. Özellikle yağmurlu ve rüzgarlı havalarda doğru çadır seçimi mi önemli yoksa doğru çadır kurulumu mu? Saatte 50 ila 70km hızla esen rüzgarlara maruz kaldığımız durumlarda vereceğim bilgiler hayat kurtaracak? Sizlerden gelen ”3 kişilik Karadeniz yaylaları için rüzgara ve yağmura dayanaklı çadır tavsiyeniz nedir” sorusuna ilişkin olarak konuya detaylı yer veriyorum.

Yağmura Dayanıklı Çadır Modelleri

Ülkemizin batısında, doğusunda, güneyinde yada kuzeyinde farketmemeksizin ortak hava muhalefetlerinden birisi yağmurdur. Ülkemizin tamamı yağmur alıyor. Yağmura dayanıklı çadır seçimi yaparken bilinmesi gereken püf noktalar elbette var. Neredeyse çadırların birçoğu yağmur geçirmez. Ama piyasada su geçiren ürünlerden çadır imalatı yapanlarda var. Geçtiğimiz yıllarda kullandığım ucuz yollu çadırın su geçirdiğine tanık oldum. Yoğun yağışa maruz kaldığımız yerlerde maalesef özellikle tentesiz çadırlar suya maruz kalıyor. Carrefour’dan aldığım ucuz çadırlardan Monodome 4 kişilik çadır üst brandası olmayan bir çadırdı. Ve yoğun yağışın kaldırmadığını farkettim. Yağmurlu havalarda mutlak suretle üst brandası olan bir çadır tercih etmelisiniz.

Rüzgara Dayanıklı Çadır Modelleri

Ülkemizde rüzgar faktörü yağmur faktöründen çok daha tehlikelidir. Piyasadaki çadırlar ortalama 50 ila 70 km hızla esen rüzgarlara kadar dayanabilir. Tabi ki doğru kurulum ve doğru yere kurmak önemli etkenler arasındadır. Rüzgara dayanıklı çadır mantığından ziyade rüzgarlı havalarda çadır nasıl kurulur? sorusu doğru olandır.

Rüzgarlı havalarda çadır kurarken dikkat edilmesi gereken faktörler,

  1. Doğru Çadır Seçimi : Çadırlar üçgen, dome, tünel çadır gibi türlere ayrılır. Bu çadırlardan en zayıfları Arpenaz 2 yeşil çadır, Monodome marka alt modelleridir. Üçgen çadırlar çift pollerden oluştuğundan rüzgara dayanıklı değillerdir. Dome çadırlar ise yüksek olduğundan poller üstte birleşir ve sağlamdır. Ama yüksek rüzgarlarda çok fazla esnerler. Tünel çadırlar ise her iki tarafında U şeklini andıran pol vardır. Bu poller sayesinde kış kullanımına en uygun çadırlar olarak bilinir. Ayrıca çadırların alçak çadırlar olması da rüzgarlı havalarda büyük avantajdır.
  2. Üst Brandası Olan Çadır Tercih Ediniz : Tek brandalı çadırlar rüzgarın etkisine dayanamaz. Birçoğu saatte 50km hızı bulmayan rüzgarlarda dahi parçalanabilir. Rüzgarın etkisi pollerleri birkaç kullanımda deforme ederek kırılmasını sağlar. Bu yüzden ekstradan üst brandası olan çadırlar tercih edilmelidir.
  3. Brandanın İpleri Bağlanmalıdır : Üst brandayı pollerlere sabitlemek için pollerlerin dört bir yanında ve çadırın üst kısmında 1’er adet ip vardır. Bu ipler gergin bir şekilde pollerlere bağlanmalıdır. Bunu yapmamızın nedeni ise rüzgarlı havalarda pollerlerin daha az esneklik kazanmasıdır. Bu şekilde kırılma olasılığı düşecektir.
  4. Çadır Kazıklarını Doğru Çakmak : Tabi ki öncelikle kazıkları çaktığımız zeminin sağlam olduğundan emin olmamız gerekiyor. Yumuşak toprak veya plajlarda kazıkları sabitleyemiyorsak kamp atmamız doğru değil. Kazıklar 45 derece açı ile yere sağlam bir şekilde çakılmalıdır. Sadece 4 tarafı değil, brandanın yanlarında ve arka kısımlarında da yer alan bütün yerlerin zemine sabitlenmesi gerekiyor. Bazı çadırlarda 4, bazılarında 6, bazılarında ise 7 kazık vardır. Örneğin Arpenaz 3 fresh & Black çadırlar 4köşenin yanı sıra, 2 yanda ve 1 tane arka çıkışta vardır.
  5. Çadır İplerini Doğru Kullanmak : Çadırımızın brandasında genellikle 4 köşede ip gerebileceğimiz yerler vardır. Bu ipleri kullanırken çadırın rüzgar eğimini bozmadan, aşırı çekiştirmeden sıkı bir şekilde bağlayarak kazıklar ile yere sabitlemeliyiz. Dört bir yanından bu şekilde sabitlemeliyiz.
  6. Açık Alanda Kamp Atmalıyız : Rüzgarlı ve yağmurlu bir havada mutlak suretle yüksekten ve ağaçlık alanlardan uzak durmalıyız. Olası bir yıldırım yada ağaç devrilmesinde kötü sonuçlar olabilir. Eğer kayalık bir bölge varsa çevrenizde mutlak suretle böyle korunaklı yerleri kullanmalısınız. Yüksek dağların, kanyonların arasında da kamp atmak bir o kadar tehlikelidir.
  7. Çevreyi Kontrol Edin : Çadır kurduğunuz bölgede iyice bir mıntıka temizliği yapın. Özellikle kesici, delici cisimler, teneke parçaları gibi zarar verebilecek maddeleri toplayarak kendinizden uzak bir noktada poşetleyerek bırakın. Poşetin üzerine yada içerisine ağır bir taş koymayı unutmayın.

Sorunun Net Yanıtı

Yagmurlu Havalarda Cadir Secimi

Soru : ”3 kişilik Karadeniz yaylaları için rüzgara ve yağmura dayanaklı çadır tavsiyeniz nedir”

Cevap : Sorusunun net yanıtını vermek gerekirse, tünel çadırlar yada Dome çadırlar tercih edilmelidir. Dome çadırların kurulumları zor ve yüksek olduğundan polleri sağlamdır. Ama taşıması, kurması zordur. Karadeniz yaylalarında ortalama saatte 70-80 km hızla esen bir rüzgarda yağmur faktörlerini de göz önünde bulundurarak amaca uyun çadır modelleri şunlardır.

  • Husky Boyard 4 Kişilik Çadır
  • Husky Bizon 3 Kişilik Çadır
  • Makalu T2 Simond
  • Makalu Falcon
  • Evolite Excamp 3 Pro Çadır

Rüzgarlı havalarda çadır kurarken dikkat edilmesi gereken faktörler bu çadırlar içinde geçerlidir. Bu 3 çadır profesyonel dizayn edilmiş, yoğun yağışlarda, karlı havalarda ve şiddetli rüzgarlarda kullanılabilir. Kalın polyester malzemeden üretilmiş, dikişleri bantlı ürünlerdir. Bunların arasında Makalu T2 Simond modeli 5 mevsimlik pahalı ama güzel bir tercihtir.

Bu İçeriği Puanlayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu