Adana, Ülkemizin en kalabalık 6.ilidir. 2018 yılı sonu verilerine göre 2.220.125 nüfusa sahip. 13.844 km2 yüzölçüme sahip olan şehrin en kalabalık ilçesi ise Seyhan ilçesidir. 01 nerenin plakası sorusuna yanıt verebileceğimiz şehir ticaret ve kültür bakımından da son derece zengindir. Krom, demir, kurşun, çinko ve manganez madenleri açısından oldukça zengindir. Adana’nın merkezi Mersin, Osmaniye ve Hatay illerini de kapsayan Çukurova’nın da merkezinde bulunuyor. Yaklaşık 5.5 milyon insanın yaşadığı bu coğrafya tarıma elverişlidir.
ADANA TARİHİ, TARİHÇE
Yaklaşık 3.000 yıl kadar mazisi olan Adana Tarihçesi ile göz dolduruyor. Paleolitik Çağ’a uzanan arkeolojik kalıntılar sayesinde insanların 3.000 yıl önceki yerleşkeleri gün yüzüne çıkartılmıştır. Tepebağ Höyüğü, arkeologların taş duvar ve şehir merkezi olarak bulundu. Neolitik Çağ döneminde inşa edilen bu bölge Çukurova ‘nın en eski şehri olarak bilinmektedir.
MÖ 1335 yılında Hititlilerin koruma altında tuttuğu ilk krallık Hattuşaş (Boğazkale) bölgesindeki Hitit Kava yazıtlarına göre Adana’da yer almaktadır. O dönemlerde Adana ”Uru Adaniya” olarak anılırdı. Bu bölgede yaşayan sakinlere ise ”Danuna” denirdi. Hititlerin çöküşüyle birlikte Asurlular, MÖ 9.yy. Persler, MÖ 6.yy. MÖ 333’te Büyük İskender; Selevkoslar; Kilikya korsanları; Romalı devletadamı Pompey; ve Kilikya Ermeni Krallığı (Kilikya Krallığı) bölgenin denetiminde söz sahibi olmuşlardır.
Adana, MS. 395 yılında Roma İmparatorluğu’nun kesin çöküşü ile birlikte Bizans İmparatorluğu tarafından yönetilmeye başlandı. Şehrin Julianus‘un hükümdarlığı döneminde gelişmeye başladığı düşünülmektedir. Klikyalılar devrinde bugün ki ismi ile bildiğimiz Yumurtalık (eski adı Ayas) ve Kozan (eski adı Sis) bölgenin büyük şehir yönetim merkezleriydi.