GenelGezilecek Yerler

Ünye Gezilecek Yerler Haritası – Ünye Kamp Alanları 34 Yer

Ünye gezilecek yerler listesini sizler için haritalaştırdım. Temmuz 2023 sonunda girdiğim ilçe sınırlarından sizlere aktaracağım yerler var. Ünye ücretsiz kamp alanları ve Ünye ücretli kamp alanları hakkında bilgilere de yer vereceğim.

Ünye Gezilecek Yerler Listesi

Kadılar bölgesi olarak bilinen Ünye, eski ve yeni Ünye olarak iki farklı şekilde biliniyor. Eski Ünye özellikle Anadolu’nun en eski yerleşim yerleri arasında yerini alıyor. Hititlere kadar dayanan tarihi ile göz dolduruyor.

Liste Ünye Kapalı Çarşıdan başlanarak düzgün, sıralı bir şekilde eklenmiştir.

1- Ünye Kapalı Çarşı

Atatürk parkına birkaç dakikalık yürüyüş mesafesindedir. Fiyatlar birçok yere göre biraz daha uygun. Geliştirilebilir, turizme daha fazla kazandırılabilir fakat görünen o ki fazla önemsenmemiş. Yine de Ünye’deyseniz görmedim demeyin.

2- Ünye Atatürk Parkı

Atatürk parkı Sahile kıyısı olan, kafeleriyle, mekanlarıyla, yeşilliğiyle, deniziyle harika bir yürüyüş ve doğayı seyir noktası. Huzurlu, kalabalık olmasına rağmen gürültüsü az olan bir yer. Burada gezip dolaşabilir, dinlenebilirsiniz.

3- Ünye Tarihi İskele

Denize yüzünüzü dönün ve sol tarafa kordondan kumsala çıkın ve yürümeye devam edin. Çok bakımsız görünebilir takmayın yüzlerce yıla tanık olan bir köprü. Günbatımı veya gün doğumundaki anları müthiş. Denize vuran ışıkla gölgeleşen, martıların simsiyah gölge halinde görüldüğü tarihi nokta!

Ünye Tarihi İskele Nasıl Gidilir

4- Ünye Yunus Emre Parkı

Yunus Emre heykelinin de bulunduğu bu park Ünye iskelesinin girişidir aynı zamanda. Park içerisinde kafeler vs var fakat düzensiz bir yer. Burada kafelerde vakit kaybetmeyin derim. Eğer bir çay, kahve molası vermek yada birşeyler yemek istiyorum derseniz Kahve Ateşi Ünye isimli mekanda soluklanabilirsiniz.

Ünye Yunus Emre Parkı Nasıl Gidilir

5- Ünye Cumhuriyet Meydanı

Ünye yazan platformun bulunduğu nokta. Ünye’de olduğunuzu bir fotoğraf ile göstermek istemez misiniz? Elbette istersiniz.. Cumhuriyet meydanı sizi ayrıca Atatürk ve inkılaplarını öne çıkaran müthiş heykeli ile karşılıyor. Buradan hafif bir yokuş ile Ünye gezi rehberi listemize devam edelim mi?

Ünye Cumhuriyet Meydanı Nasıl Gidilir

  • 6- Ünye Tarihi Çınar Ağacı

Fatih Sultan Mehmet emriyle dikilen bir ağaç olduğu rivayet edilir. Yarım asırdan fazla tarihi olduğu söyleniyor. Çınarın çevresi 9 metre çapı 2,5 metre boyu 30 metredir. Gövdesinde bir yıldırım izi de var. Ünye’de tüm sokakların buraya çıkması meydan haline gelmiş. Cumhuriyet meydanı.. Bu arada Ünye’lilerin buluşma noktası bu Çınar Ağacı’dır.

7- Ünye Belediyesi Yaşayan Kültürel Miras Müzesi

19.yy Osmanlı mimarisidir. 2009 yılında kamulaştırılarak 2013 yılında restorasyonu tamamlanarak ziyarete açılmış. Çok tatlı bir aile tarafından karşılandım. Müzeyi gezdim ve genel bilgiler verildi. UNESCO logosunu taşıyan sayılı müzelerdendir. Çerkes asıllı Kaptan  Server bey tarafından 1759 yılında yapıldığı tahmin edilmekte.. Girişler ücretsiz. Burada ayrıca çocuklar için Karagöz-Hacivat etkinlikleride yapılmaktadır.

Ünye Belediyesi Yaşayan Kültürel Miras Müzesi Nasıl Gidilir

8- Hüseyin Sabri Kadı Konağı

Ünye belediyesi konuk evi, kafeterya, nikah salonu gibi alanların bulunduğu bir yer. Tarihi izlerinden ziyade biraz daha ticari olarak değerlendiriliyor. Yine de görmeden geçmeyin.

Hüseyin Sabri kadı konağı nasıl gidilir

9- Ünye Kadılar Yokuşu

Ünye’ye kadılar kenti demek muhtemelen yanlış olmaz. Osmanlı döneminde birçok kadı yetiştiren ve kadıların yaşadığı bu yokuş Ünye’nin imgelerinden birisi. Yokuş gitmeyelim demeyin! Yokuş sayılmaz artı geniş basamaklar ile de yorulmadan rahatlıkla gidilebilir. Fakat size çıkardığım rota sayesinde yokuş çıkmadan ineceksiniz! Müze sokak niteliğindeki bu sokakta vakit geçirin!

Ünye Kadılar Yokuşu Nasıl Gidilir

10- Ünye Eski Hamam

Kadılar yokuşunun altında bulunuyor. Her halükarda önünden geçeceğiniz bir tarih. 16.yy’da yapıldığı tahmin ediliyor. Ünye halkına hizmet veren tek hamammış.

11- Ünye Süleyman Paşa Sarayı ve Surları

19.yy ‘ın en iyi mimari örneklerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Süleyman paşa tarafından inşa ettirilmiş. Saray surları günümüzde net birşekilde belli olmaktadır.

12- Ünye Çifte Hamam

1800’lü yıllarda Ermeni taş ustaları tarafından yaptırılmış. Kesme taşlar ile yapılan bu hamam 1930 senesinde kapatılmış. Yıllarca müdahale edilmemiş tarihi yapılardan birisidir.

13- Ünye Saray Hamamı

Yine 19.yy ‘da inşa edilen Osmanlı-Türk mimarisi bir yapı. Süleyman Paşa, Ayan konağı yaptırılırken hamamı da saray halkı ve misafirleri için kullanıma tahsis etmiş. 1983 yılında da Kültür ve Tabiat varlıklarını koruma kurulu tarafından eski eser kapsamına alınmış.

14- Ünye Paşabahçe Konağı

1898 senesinde yapıldığı tahmin ediliyor. Ünye ticaret odası tarafından satın alınmış. Butik otel olarak hizmet veriyor. Ticarete dayalı bir tarih olduğundan bakıp geçebilirsiniz.

15- Ünye Sebile Hanım Konağı

Yolunuzun üzerinde görebileceğiniz bir konak. 1877 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Burası otel olarak kullanılıyor. Dışarıdan da olsa zaten güzergah üzeri bakmadan geçmeyin. Ünye’nin taş işçiliğinin Osmanlı döneminden kalan en iyi örneklerinden.

16- Ünye Kültür Sanat Konağı

110 yılı aşan tarihiyle 1913 yılında Çerkes Prens Ahmet Efendi tarafından bir Rus mimara yazlık olarak yaptırılmış Hüsrev Yürür Konağı görülmeye değer.. 2021 yılında da restore edilen yapı halka açık. İşte kahvenizi burada içebilirsiniz. Tam bir sanat ikonu haline getirilmiş.

17- Ünye Yalı Kilisesi

19.yy ‘da bölgede yaşayan Rumlar tarafından ibadet amacıyla yaptırılmış. 2015 yılında restorasyonu bitirilip ziyarete açılmıştır. Belediyenin bir süre burayı düğün salonu ve depo olarak kullanmış olması da belediyenin ayıbı olsun.

18- Ünye Tarihi Burunucu Yarımadası

Birkaç yalının da olduğu denize sıfır noktasında bir yer. Burayı dolaşmadan geçmeyin. Zaten yolunuzun üzerinde olacaktır. Yarımada üzerinde keyifle vakit geçireceğinizden eminim. Denize karşı yerleştirilmiş banklarda biraz mola verebilirsiniz.

19- Türk Japon Dostluk Anıtı

16 Eylül 1980 yılında Yokohama limanından ayrılan ve Kushimoto ‘da tayfuna yakalanarak kayalıklara çarpan Ertuğrul Fırkateyni’nde şehir olan Türk denizcilerin anısına yaptırılan bir anıt. 2014 yılında yapılan bu anıtın tepesinde bulunan kırmızı top ikonu Japon dostluğunu en iyi şekilde yansıtmış. Türkiye’de benzer bir anıt hiç görmedim. Harika düşünülmüş.

Türk Japon Dostluk Anıtı Nasıl Gidilir

20- Ünye Çamlık Mesire Alanı

Bana göre Ünye’nin en güzel yeri. Her geldiğimde uzun süre vakit geçirip dinlendiğim yer. Deniz manzarası, koy, falezler, doğaya dair bir sürü nokta mevcut. Mesire alanı içerisinde eski mezarlar, fener, koy, kafeler, mescid gibi alternatifler var. Kimsenin kimseye karışmadığı, kalabalık ama bir o kadar sakin. Burada denize girebileceğiniz yerlerde var. Bir tarafında halk plajıda mevcut.

Ünye Çamlık Mesire Alanı Nasıl Gidilir

21- Ayanikola Kilisesi Kalıntıları

Yason burnunda bulunan ve tarihi değeri olan bir yer. Yeşilliğiyle, mavisiyle büyüleyici. Kilise kalıntılarının olduğu bu buruna bakan tertemiz koylarda var. Buranın tarihi ile ilgili net bilgilere hiçbir şekilde ulaşamadım. Ünye ve global kaynaklarda verisiz kalmış bir nokta.

Ayanikola Kilisesi Kalıntıları Nasıl Gidilir

Ünye Ücretsiz Kamp Alanları 

Ünye kamp alanları haritasına gerek duymadım çünkü kentin neresinde isterseniz kamp atabilirsiniz. Kimse size kalkın demeyecektir. Ama unutmayın ki resmi olarak Ünye’de günü birlik ücretsiz kamp konaklama alanı yoktur. Sadece inisiyatif kullanılarak sizlere göz yumuluyor. Belediye zabıtaları, emniyet mensupları ile birebir karşılaştık. Kampı kaldırma yetkileri kanunen var onlarda karışmıyor. Genel toplum kurallarına uyarsanız kimse sizi görmeyecektir.

  • Ünye Çamlık Kamp Noktası: Ünye’de nerede kamp yapılır diyorsanız sizlere tavsiye edebileceğim en uygun ve güvenli nokta kuşkusuz Çamlık Mesire Alanıdır. Mesire alanlarında genel olarak konaklama yasak lakin burada hiç kimse size karışmıyor. Sizlerde civarınızdaki insanları rahatsız etmezseniz, etrafı kirletmeden, gürültü yapmadan vakit geçirebilirsiniz. Denize doğru insanların içerisine çok fazla yerleşmeden çadırınızı kurabilirsiniz.
  • Ünye Feneraltı Plajı ve Koyu: Şirin bir koy ve plaj bulunuyor burada. Kenarlarda bir yerlerde çadırınızı kurabilirsiniz. Burada da sizlere kimse karışmayacaktır. Deniz sesinde hoş bir kamp yapabilirsiniz.
  • Ünye Yalı Sahili Yolu: İskeleyi geçer geçmez ufak bir plaj mevcut. Burada kamp için bir deneyimim yok ama kimsenin karışacağını düşünmüyorum. Çarşıya yakın olmak istiyorsanız plaj kampı olarak burada şansınızı deneyebilirsiniz. Günbatımı, kayıklar, martılar gayet keyifli gözüküyor.
  • Ayanikola Civarı Kamp Alanı: Burası tarihi bir nokta olduğundan buruna kamp atmayın fakat uzunkum plajına doğru kamp atabileceğiniz uygun noktalar var.

Ünye Gezilecek Yerler – Uzun Rota

Ünye’de gezilecek yerler elbette daha da fazla. Buraya kadar sizlere sadece yürüyerek gidebileceğiniz gezi noktalarını anlattım. Fakat çok daha fazlası olduğunu bilin. İşte rotayı genişletmek isteyenlere ek noktalar.

22- Ünye Asarkaya Kent Ormanı

Ünye’nin kent ormanı belki de kentin kalbi. Oksijen, doğa bir arada müthiş vakit geçirebilirsiniz. Sosyal bir tesis olduğundan 180 derecelik manzarada akşam saatlerine kadar vakit geçirebilirsiniz. Panorama Kafe ve Restoran, Hayvanat Bahçesi, spor sahaları, kamelyalar, salıncaklar, çocuk oyun grupları, otopark gibi noktalar mevcut.

23- Ünye Çet Dağı

Birkaç sene öncesinde offroad için gittiğim bir yer. Burası doğaseverlerin çok sevdiği bir yerdir. Kaleden sonra devam ederek Hızabaşıgünlük mevkii tarafındadır. Mesire alanıdır ve ismi gibi dağ değildir. Yaklaşık 400 metre rakıma sahiptir.

24- Ünye Çakırtepe

Kuşbakışı bir manzaraya sahip Çakırtepe kafeler, restoranlar, çay bahçelerinden oluşuyor. Ünyelilere nereye gideyim dediğiniz ilk söyledikleri yer oluyor 🙂

25- Ünye Kalesi

Şehir merkezine ortalama 5km mesafede. Ulaşımı basittir. Sarp bir kaya kütlesi üzerine kurulmuş kalede dört aşamalı surlar, dehlizler, su sarnıçları ve çok sayıda kaya mezarı bulunmaktadır.

26- Kızılkaya Saklı Kiliseler

Erken Hristiyanlık döneminde şapel olarak kullnılmış bir mağara yerleşimidir. Dönemin ibadetlerinin gizli yapılıyor olması nedeniyle saklı kiliseler ismini aldığı söylenmektedir. Ağır tahribatlarla uğramış olsa da duvardaki freskler net görülüyor.

27- Ünye Erenyurt Kalesi

Erenyurt mahallesinde bulunan bu kalenin ağaçların arasında kaldığını söyleyebilirim. Sarnıçları ve kale surları kısmen de olsa görülebiliyor.

28- Ünye Esenkale

Esenkalenin Keş mahallesinde bulunan bir kale. Ortaçağdan kalan kalıntılar bulunmuş. Ayrıca Horasan harcından yapılan duvar kalıntıları mevcut.

29- Tozkoparan Mağarası Kaya Mezarı

M.Ö. 5000-7000 tarihlerinde yapıldığı tahmin edilmektedir. Şehir merkezine birkaç km uzaklıkta olduğundan ulaşımı gayet kolay. Kaya mezarı ve tarih tutkunları görmeden geçmemeli.

30- Balavuz Kaya Mezarı

Karşıyaka diye bir mahalleye bağlı yerde. Tam koordinatları haritada paylaştım. Sanayi bölgesi yakınlarına düşüyor. Tarihi ile net bilgilere ulaşamadım.

31- Sırma-Kadavat Kaya Mezarı

Helenistik dönema ait olduğu tespit edilmiş bir kaya mezarı. 2asırdan fazla tarihi olduğu tahmin ediliyor. MÖ. 330 yıllarından kaldığı ibarelerde mevcut. Helenistik dönemi sevenler kaçırmayın.

32- Şeyh Yunus Emre Türbesi

13-14.yy ilk zamanlarında yaşadığı tahmin edilen ve tarihte hakkında çok fazla bilgi edinilemeyen Yunus Emre’nin türbesidir.

33- Yaz Konağı Mağarası

Yaklaşık 900 metre uzunluğundaki bu mağaranın ilçe merkezine yakın olduğunu bilmelisiniz. Enteresan bir yer olduğunu söyleyebilirim. Yeraltı suları hatta yerin altında ufak bir şelale olduğunu söylesem? Detayları gidip görün..

34- Ünye Nesilden Nesile Müze Evi

Ünye’nin geçmişten günümüze ışık tutan mazisi burada. 100 – 300 yıllık yöresel eşyaları, eserleri burada görebilirsiniz. Etnoğrafya seviyorsanız burayı da seversiniz.

Ünye Gezilecek Yerler

Sizlere seyahatimde uğradığım şehir merkezi ve civarındaki yerleri Ünye Gezilecek Yerler listesini paylaştım. Ünye’de ne yenir, ne içilir yada daha detaylı bilgi almak için Ünye Belediyesi Resmi Web Sitesi ziyaret edilebilir.

5/5 - (85 Değerlendirme)

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Tek kelimeyle harika. Harita inanılmaz işimi kolaylaştıracak yakın zamanda karadeniz ziyaretim olacaktı

  2. Sıralı bir şekilde olması harika yine sayende az yorulup çok yer göreceğiz. Teşekkür ederim Emrah üstadım. Bu arada Ağrıya bekleniyorsun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu