Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı olan Uzungöl ve Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Ayder yaylası önümüzdeki hafta kentsel dönüşüm adı altında yeni görünümüne kavuşacak (mış). Çevre ve Şehircilik Bakanlığı turizm merkezlerinde gerçekleştireceği kentsel dönüşüm çalışmaları ile nasıl bir sonuç çıkacağı az çok tahmin edilebiliyor. Trabzon ve Rize’nin gözdesi halinde olan Uzungöl ve Ayder özellikle son 2-3 yıl içerisinde ciddi bir deformasyona uğramış, eski görünümünden eser kalmamıştı.
KAÇAK YAPILAR TURİZM MERKEZLERİNİ BOZMUŞ
Birçok haber kanalında kaçak yapıların turizm merkezlerini bozduğu yazsa da o kaçak yapılara vakti zamanında izin veren belediyeler inceleme alınmalı. Yıllardır varlığını kaçak bir şekilde nasıl sürdürebilir? 2019 Temmuz ayında bölgede birçok kişi ile bir araya geldim. Kaçak yapısı olan kişilerle de görüştüm, konuştum. Öğrendiğimiz birçok bilgi yapıların kaçak değil belediye izni ile yapıldığı ve bu konuda birçok kişinin maddi, manevi zararda olduğudur. Merdiven altı medyasının haberleriyle devam edecek olursak, Uzungöl ve Ayder projeleri Aralık ayının son haftası başlayarak altyapı ve ulaşım sorunları çözülerek, imar kirliliği yaratan yapıların ortadan kaldırılacağı yönünde.
BAKANLIK HEYETİNİ GÖNDERDİ
Son birkaç sene içerisinde her geçen gün popülerliğini arttıran ve binlerce turisti ağırlayan Uzungöl’de, yapı sayısının plansız bir şekilde çoğalmasıyla imar kirliliği tavan yapmış. Uzungöl ‘de şuan yıkım kararı bulunan 862 yapı sahibi imar barışından faydalanmak üzere başvurusunu yaptı. Başvurular neticesinde yapılan incelemelerde 118 yapının yıkım kararı çıktı. Aralarında sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu heyet ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileriyle görüştü. 118 yapının bazılarının katlarında traşlanma yapılmasına karar verildi. 6 binada ise imara aykırı herhangi bir durum olmadığına kanaat getirdi. Yıkım kararı netleşen binalar yıkıldıktan sonra kentsel dönüşüm başlayacak.
YENİ AYDER YAYLASI GELİYOR(MUŞ)
Ayder Yaylası’nda Toplu Konut İdaresi (TOKİ) öncülüğünde, 5 bakanlığın ortaklaşa uygulayacağı Kentsel Dönüşüm Projesi hazırlandı. Yeni projeye göre otopark, otel ve pansiyon alanları, seyir terasları, günübirlik eğlence alanları, çadır ve kamp bölgeleri ile giriş-çıkış noktaları belirlendi. Yaylaya ulaşanlar, doğaya uyumlu 1800 kapasiteli katlı otoparka araçlarını bıraktıktan sonra seyir terasına varacak. Ziyaretçiler, buradaki trambüslerle yayla merkezine ulaşacak. Ulaşım sorununa çözüm olarak yaylanın alt kodunda çift yönlü yeni yol yapılacak.
Ayder Yaylası ve civardaki Ausor, Hüser ve Kavron yaylalarına gitmek isteyenler, bu yolu kullanacak. Yaylaya araç girişi sınırlandırılacak. Yaylada dikey yerine en fazla 2 katlı yatay yapılar inşa edilecek. Uygulanacak yeni modelle altyapı ve ulaşım sorunlarının çözüleceği turizm merkezlerinde ‘imar kirliliği’ tartışmaları da son bulacak. Ayder Yaylası ‘nda uygulayacak proje kapsamında ilk olarak 1800 araçlık otopark ile termal kaplıca oteli inşa edilecek.