Dünyanın 7 harikası nedir diye araştırma yaptığınızda karşınıza birçok sonuç çıkmaktadır. 2007 yılında yılında New7Wonders Vakfı tarafından yapılan anket ile 100 milyon insanın değerlendirmesi göz önünde bulundurulmuştur. Keops piramidi bu listede onur ödülü olarak kabul edilmiş ve Dünyanın 8.harikası olarak listeye yeni bir ismin eklenmesi gerçekleşmiştir.
Dünyanın Yeni Yedi Harikası Listesi
New7Wonders Vakfı tarafından 6yılda bitirilen çalışmayla 100 milyon insanın verdiği yanıtlarla ortaya çıkan yeni liste şöyle.
1- Chichen Itza – Yucatan/Meksika
Yucatan yarımadasındaki Çiçen itza olarak okunan bu harika Valladolid ve Mérida arasında yer almaktadır. Günümüzde Meksika bölgesinde en çok ziyaret alan 2.yerdir. Kale, Kukulkan Tapınağı veya Kukulkan Piramidi olarakta bilinir. Mayalar bu piramidi inşa ederken yine astronomik ve matematiksel bilgilerini ortaya koyarak inşa etmiştir.
2- Christo Redentor (Kurtarıcı İsa) – Rio De Janeiro/Brezilya
Brezilya’nın ünlük İsa Heykeli, dünya harikaları arasında yer alıyor. Heykel 710 metre yüksekliğindeki Corcovado dağı üzerine inşa edilmiştir. 1922 yılında yapılan heykel 8 metre yükseklikteki bir kaide üzerine inşa edilmiştir. Heykelin boyu ise 30metredir.
3- Çin Seddi – Çin
Dünyanın en iyi savunma duvarıdır. Uzaydan dahi görüntülenen bu surlar yıkılan kısımları dahil toplamda 8851.8metre uzunluktadır. Bazı arkeolojik kaynaklarda ise bu uzunluğun diğer tüm kolları ile birlikte 21,196 km olduğu belirtilmiştir.
4- Machu Picchu – Cuzco/Peru
And dağlarındaki bir dağın 2.430 metre yüksekliğine inşa edilmiş İnka antik kentidir. Dağın zirvesindeki bu antik kent günümüze kadar gelen en iyi korunmuş noktalardan birisidir. Dünyada görülmesi gereken ender yerlerden birisi olarak harikalar listesinde yer edinmeyi hak etmektedir.
5- Petra – Ürdün
1812 yılında İsviçreli gezgin Johann Burckhardt tarafından keşfedilen bu antik kent 6 Aralık 1985 tarihinde UNESCO tarafından dünya mirası listesinde yer edinmiştir. 2007 yılındaki yeni dünya harikaları listesi üzerinde de New7Wonders Vakfı tarafından yeniden seçilmiştir.
6- Kolezyum – Roma/İtalya
Flavianus Amfitiyatro olarak da bilinen kolezyum, Vespasianus tarafından MS.72 yılında yapımına başlanarak MS 80 yılında Titus döneminde tamamlandı. İtalya’nın ikonik sembollerinden birisidir.
7- Tac Mahal – Agra/Hindistan
1631-1654 yıllarında inşa edilmiş anıt mezardır. Babür imparatorluğunun 5.hükümdarı olarak bilinen Şah Cihan’ın 7 Haziran 1631 tarihinde genç yaşta ölen eşi Ercümend Bânû Begüm için o zamanki imparatorluğun başkenti olan Agra’da Yamuna Nehri’nin kıyısında yaptırılmıştır. Mümtaz Mahal’in ve 1666’da ölen imparator Şah Cihan’ın mezarlarını barındırır.
Keops Piramidi – Kahire/Mısır (Onur Ödülü)
Keops Piramidi, Khufu Piramidi ya da Büyük Piramit olarakta bilinmektedir. MÖ 2551-2560 tarihleri arasında inşa edildiği tahmin edilen ve halen günümüzdeki gizemlerini koruyan tek eserdir. En büyük önemi ise çeşitli durumlardan dolayı tahrip olan, yıkılan diğer harikalara göre ayakta durmayı başaran tek eserdir. Dünyanın 7 harikası arasında artık harika olarak değil onur ödülü olarak kabul edilmiştir. Bu sebeple artık listede rakipsiz olduğu için dünyanın 8. harikası olarak yeni bir yer eklenmiştir.
Dünyanın 7 Harikası Nasıl Belirlenir?
Türkiye’den Halikarnas Mozolesi, Ayasofya ve Artemis Tapınağı 7 harikanın içerisinde görülmektedir. Kime neye göre bu yerler belirleniyor? Dünyanın 7 harikası nasıl belirlenir bunun sonucunda hangi özellikler öne çıkıyor bunları bilmek gerekir.
- Dünyanın Yeni 7 Harikası : İsviçre merkezli organizasyon firması New7Wonders Vakfı tarafından 2001 yılında başlayıp 7 Temmuz 2007 tarihinde sonuçlanan 7 harika listesi mevcut. Bu liste cep telefonu ve internet aracılığıyla halk tarafından oylanan sonuçlardı. 100 milyondan fazla insanın katılıp dünyanın yeni yedi harikası belirlendi. Halk oylaması ile ortaya çıkan dünya harikaları arasında Türkiye yok! Türkiye’den Ayasofya bu yarışmaya aday gösterilmiş fakat ilk 7’ye girememiştir.
- Dünyanın Yeni 7 Harikası Unesco : İsviçre merkezli vakfın yaptığı bu 6 yıllık anket ile çıkan sonuçlar UNESCO tarafından ”Halkın şahsi görüşleri” olduğundan kabul edilmemiştir. Bu nedenle 100 milyon insanın şahsi görüşlerini reddeden Unesco klasik dünyanın 7 harikası listesi kabul edilmeye devam edilecektir şeklinde bilgi sundu.
Harika bilgiler vermişsiniz çok teşekkür ederim Rotasız Gezgin
Gezi rehberleri ve detaylı blog yazıları sayesinde yeni yerler keşfetmek çok kolay. Sitenin düzeni ve kullanımı çok pratik. Emrah’ın önerileri ise gerçekten harika.
Dünyanın 7 yeni harikası hakkında bilgi edinmek oldukça ilginçti. Özellikle bu yapıların her birinin tarih ve kültür açısından taşıdığı önemi görmek, dünya mirasının ne kadar zengin olduğunu anlamama yardımcı oldu. UNESCO’nun bu harikaları onaylaması, bu yapıların ne kadar değerli olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Her biri, sadece mimari değil, aynı zamanda tarihi açıdan da büyük öneme sahip. Bu listeyi görmek, seyahat planlarımı yeniden gözden geçirmeme ve bu harikaları görme isteğimi artırdı. Kesinlikle dünya mirasına sahip çıkmak ve bu yapıları yerinde görmek önemli bir deneyim
Giresun’daki kamp alanlarını tanıtan bu içerik, doğa severler için harika bir rehber niteliğinde! Ücretli ve ücretsiz seçeneklerin yer aldığı detaylı harita, her bütçeye uygun kamp yerlerini kolayca bulmayı sağlıyor. Giresun’un eşsiz manzaralarında kamp yaparak huzur dolu anlar yaşamak için bu bölgeyi kesinlikle keşfetmelisiniz!