Gezgin Rehber

Dünyanın En Yükseği mi? Everest Dağı Hakkında İlginç Bilgiler

Dünyanın en büyük dağı olarak bilinen Himalayaların korkunç yözü Everest Dağı, Nepal ve Çin sınırı üzerinde yer alıyor. 8848 metre yüksekliğinde olan Everest hakkında ilginç bilgiler mevcut. Sizlerle bu ilginç bilgileri paylaşmak istedim.

1- Everest Dünyanın En Büyük Dağı Değil

Dünyanın en yüksek dağı denildiği zaman aklımıza 8848 metre yüksekliği bulunan Himalayaların korkunç yüzü Everest geliyor. Lakin geçtiğimiz günlerde Tubitak tarafından da dikkate alınan konu ile birlikte dünyanın en yüksek dağı Hawaii’deki Mauna Kea dağı olarak saptanmıştır. Tabi bu değerlendirme okyanus tabanından ele alındığında 10.100 metre yüksekliğinde. Okyanus üst kısmı ise 4207 metredir. Yaklaşık 6bin metresi suyun altında bulunmaktadır. Yine de bana kalırsa yerin bir o kadar da altı çok ciddiye alınmasa gerek.

2- Everest Zirvesine 5 Binden Fazla Dağcı Çıktı

Everestin zirvesini görmeden ölmem diyen 5bin dağcı var. Bu dağcıların arasındaki en küçük dağcı 13 yaşında bir çocuk. En yaşlı kişiye baktığımızda ise 73 yaşında bir kadın bulunuyor. Ayrıca kayıtlara geçen en ilginç kişi ise görme engelli bir vatandaşın Everest Zirvesine ulaşmasıdır.

3- Everest Dağının Anlamı Nedir?

Dünyanın en tehlikeli dağı Everest’in Tibetçede isminin anlamı ”Evrenin Tanrıçası” yani ”Chomolungma” olarak bilinir. Nepal’de ise ”Gökyüzünün Tanrıçası” anlamını taşıyan ”Sagartmatha” olarak bilinir.

4- Dünyanın En Yüksek Mezarlığı
Dunyanin En Buyuk Mezarligi Everest Dagi

Binlerce dağcı zirveyi görürken, binlercesi o kadar şanslı değildi. Aslında hayatta kalanlarda bir o kadar şanssız. Çünkü Everest dağı tırmanış esnasında hayatını kaybeden yüzlerce dağcının cansız, donmuş bedeni ile dolu. Zirve yolunda birçok kişinin bu cansız bedenleri gördüğü bilinir. Dolayısıyla dünyanın en yüksek mezarlığı demekte yanlış olmaz.

5- Yüksekliğe Alışmak 40 Gün!

Zirveye yaklaştıkça basıncın dağcıları çok zorladığını biliyoruz. Atmosferin tabakalarına yaklaştığımızda maalesef ki hayat şartları zorlaşıyor. Dağcıların bu basınçlı tırmanışa alışması için tırmanış ile birlikte ortalama 40güne ihtiyaç duymaktadırlar.

6- Everest Resmi Tırmanış Yolları
Everest Dagi Tirmanis Rotasi Harita

Böylesine zorlu ve korkunç bir tırmanışta elbette prosedürler mevcut. Ben Everest dağına tırmanacağım diyen herkes kafasına göre dağa çıkamıyor. Evereste çıkmak için belirlenen 18 adet resmi tırmanış yollarından tercih yapmak zorundasınız.

7- Everest Zirvesine Ulaşan İlk Kadın
Everest Dagina ilk Tirmanan Kadin

Resmi kaynaklarda yer alan bilgilere göre Everest dağına tırmanan ilk kadın dağcı Junko Tabei isimli Japon vatandaştır. 1975 yılında zirveye ulaşan Tabei, ilk olma özelliğini taşımaktadır. 2016 yılında ise Japonya’nın Saitama kentinde 77 yaşında hayata veda etti.

8- Everest Dağı Her Yıl Yükseliyor

Dağın bölgede sürekli devam eden tektonik aktiviteleri dağın her yıl ortalama 4mm yükselmesine neden olmaktadır. Her yıl 0.4cm yükseldiğine göre 10 yılda 4cm, 100 yılda 40cm yükselmektedir.

9- Everest’e Tırmanmak 30.000$

Elbette bu tırmanışın bir maliyeti söz konusu. Eğer bu zorlu tırmanışa tek başınıza giderseniz teçhizatlarınız ve diğer giderleriniz yaklaşık olarak 30.000$ tutmaktadır. Seyahat firmalarının özel rehberliklerinden faydalanmak isteyenler ise yaklaşık 60bin $ gözden çıkartmak zorunda.

10- Everest’e En Kısa Sürede Tırmanış

Elbette kısa sürmesi için acele edilebilecek bir aktivite olmamalı. Fakat Onedio sitesinde yer alan bilgilere bakılırsa dünyanın en yüksek dağına tırmanış 8 saat 10 dakika sürmüş. Elbette imkansız olan bu süreye resmi olarak tarihe geçmiş bir bilgi vermek gerekirse 26 saatte oksijen maskesi kullanmadan çıkan İspanyol Kilian Jornet var.

11- Dünyanın En Kirli Dağı Everest
Dunyanin En Kirli Yeri Neresi

Özellikle turist sezonu açıldığında maalesef ki dünyanın en kirli dağı olmaktadır. Onbinlerce insanın akın ettiği Tibet platosu her yıl ortalama 50 ton çöplük ile karşımıza çıkmaktadır.

12- Wi-Fi İnternet Hizmeti 100mbit

Everest Link markası tarafından sunulan bir hizmet ile birlikte Nepal bölgesindeki bütün dağlarda olduğu gibi Everest dağında da internet çekiyor. 100 megabitlik bir çekim gücü ile hızlı ve sorunsuz bir şekilde wi-fi hizmetlerinden faydalanabiliyorsunuz.

13- Streetview İle Görüntülenebilir

Everest Dagi 360 Derece Gorunum

Everest dağına çıkmadan dağın parkurunu Google Maps’in en önemli özelliklerinden birisi olan StreetView özelliği ile Everest dağı 360 derece görüntü ile izlenebilir.

14- Everest Dağına Çıkan İlk Türk

Bu azimli zaferi sadece dünyanın çeşitli noktalarındaki vatandaşlar yaşamadı. Henüz 26 yaşındayken 17 Mayıs 1995 yılında Everest’e tırmanan dağcı Ali Nasuh Mahruki 217. dağcı olarak tarihe Everest’e çıkan ilk Türk dağcı ünvanını yazdırmayı başardı.

Bu İçeriği Puanlayın

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. her şeyi anladımda herkesin bilmediği kamp alanlarını sen nereden biliyorsun (:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu